Wednesday, April 1, 2009

Sambal Sotong


Bahan-bahan:

1 kg sotong, dibersihkan dan buang hitamnya
4 sudu makan sos tomato
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar:
20 tangkai cili kering, direndam
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cm belacan

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah dikisar. Goreng sehingga ia naik bau.

Masukkan sotong, garam, gula dan serbuk perasa. Masak sotong selama 15 minit, kemudian masukkan sos tomato dan masak lagi selama 10 minit.

Rasakan sambalnya jika ada bahan perasa yang kurang, ditambah. Angkat dan sedia dihidang.

Nota: Jangan letak terlalu banyak garam, rasa dulu kalau kurang boleh tambah.

Sumber: resipidiana.blogspot.com

No comments:

Post a Comment