Friday, April 17, 2009

Spageti Selera Timur



Bahan-bahan:

1 paket spageti
1 liter sos spageti dalam botol
6 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 helai daun bay
1 labu bawang besar - cincang
4 ulas bawang putih - tumbuk
150 gm mentega
400 gm daging kisar
1 tin cendawan butang - hiris


Cara Menyediakan:

Panaskan mentega, dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga layu.

Kemudian masukkan kesemua jenis sos serta daun bay.

Masukkan daging, gula dan garam.

Biarkan daging masak. Kalau pekat campurkan sedikit air.

Akhir sekali masukkan cendawan butang. Sekejap saja dan siap untuk dihidangkan dengan spageti.

Rebus spageti hingga empuk. Masukkan 1 sudu mentega kedalam rebusan agar ia tidak melekat. Jangan lupa bubuhkan setengag sudu makan garam. Jika sudah empuk, tuskan.


Untuk 6 orang.


Sumber: Majalah Masakan

No comments:

Post a Comment