Friday, April 3, 2009

Kek Seri Sarawak


Bahan-bahan:

10 Biji Telur
500gm Mentega
2 gelas tepung gandum
1 Gelas gula
1 gelas horlicks
300gm peanut butter
5 sudu makan milo
1/2 tin susu pekat
pewarna kuning
pewarna hijau
2 sudu mkn Browning sugar


Cara Menyediakan:

Pukul Mentega + gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu.

Masukkan tepung dan pukul hingga rata. Masukkan susu & horlick dan pukul lagi hingga rata.

Bahagi kpd 3 bahagian. 1. Warnakan hijau. 2. Masukkan pewarna Kuning + peanut butter 3. Masukkan browning sugar + milo. Guna acuan ( 8" x 8" x 3" ).

Kukus warna hijau dulu selama 1 jam atau sudah masak. Diikuti dengan warna kuning selama 1 jam 1/2. Kemudian warna coklat selama 2 jam.

Nak Tau kuih tu dah masak ke belum sepenuhnya.. cuba perhatikan kuih tu..kalau bahagian tepinya tak melekat kat loyang maksudnya kuih tu masak.


Sumber: maryam81@myresipi.com

No comments:

Post a Comment