Sunday, April 5, 2009

Rendang Daging

Bahan-bahan:

600 gm daging muda
1/2 liter minyak masak
1 camca kicap pekat
20 gm cili kering

Bahan untuk kisar:
300 gm bawang merah
40 gm bawang putih
15 gm halia muda

40 gm serai - diketuk
0.3 liter santan kelapa
1 camca asam jawa
50 gm kelapa goreng - ditumbuk sedikit
Garam dan gula secukup rasa


Cara Menyediakan:

Panaskan minyak, goreng daging terlebih dahulu sehingga masak. Kemudian keluarkan daging. Perapkan daging dengan kicap pekat.

Panaskan minyak, goreng cili kering, kemudian masukkan bersama bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Masukkan serai dan kacau sehingga rata.

Kemudian masukkan daging dan kacau, masukkan santan dan biar sehingga mendidih.

Kecilkan api, masukkan kelapa yang telah digoreng dan ditumbuk sedikit tadi bersama asam jawa dan bahan perasa. Kacau. Masak sehingga kuah jadi pekat.


Sumber: Koleksi Resipi

No comments:

Post a Comment