
Bahan-bahan:
500 gm udang
1 sudu besar tomato puri
1 biji kelapa - ambil santan pekat
4 sudu besar kerisik
2 labu bawang besar - didadu
Bahan tumis:
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
2 cm halia
2 cm lengkuas
Cara Menyediakan:
Goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan sebentar.
Tumis semua bahan tumis hingga wangi. Masukkan tomato puri dan santan, kacau hingga kuah pekat.
Masukkan udang yang telah digoreng tadi, garam dan kerisik. Kacau hingga kuah sebati.
Masukkan bawang besar dan kacau sebentar. Angkat dan hidangkan.
Sumber: Majalah Masakan
No comments:
Post a Comment