Friday, April 3, 2009

Kek Lumut


Bahan-bahan:

225 gm mentega/butter
100 gm gula halus
5 biji telur saiz A
100 gm horlick
200 ml susu pekat manis
150 gm kaya
250 gm tepung naik sendiri
1 sk esen vanilla
2 sk pewarna hijau (ikut suka)


Cara Menyediakan:

Pukul butter dan gula sehingga kembang dan gebu.

Masukkan telur satu persatu, diikuti esen vanilla, kacau sebati. Masukkan horlick, susu, kaya satu persatu dikacau sebati.

Masukkan tepung diikuti pewarna hijau. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan butter dan sedikit tepung. Tutup loyang dengan foil dan seeloknya diikat keliling loyang. Guna loyang 10 x 10in.

Kukus dalam loyang yang telah dididihkan airnya selama 4 jam. Bila kek telah masak, sejukkan dan kalau suka, bakar dalam oven lebih kurang 10 minit (sehingga naik bau-berhati-hati jangan sampai bau hangit pulak) untuk tahan lebih lama.


Sumber: sharm1969@myresipi.com

1 comment: