
Bahan-bahan:
8 biji jeruk limau nipis
5 biji cili merah - belah dua
2 lbu bawang besar - belah lapan
10 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
2 sudu besar cuka
5 sudu besar gula pasir
4 sudu besar gula merah atau gula melaka
3/4 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil jintan manis
20 tangkai cili kering
2 cm kunyit
2 cm halia
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak dan taumis daun kari dan bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga rempah wangi kemudian masukkan sedikit air.
Masukkan gula, garam, gula merah dan cuka serta kacau sebentar.
Biarkan 10-15 minit diatas api yang perlahan kemudian masukkan limau, bawang merah, bawang putih can cili merah.
Biarkan selama 15-20 minit, kacau sebentar kemudian bolehlah diangkat.
salam kenal & salam ramadhan...baca resepi2 di sini & mohon C&P...terima kasih berkongsi info ini.
ReplyDeletelimau hang buat mcm mana?
ReplyDelete