Wednesday, March 25, 2009

Laksa Asam

Bahan-bahan:

2 liter air
1 kg ikan kembung
100 gm asam gelugur - dibasuh
100 gm daun kesum
100 gm lengkuas - dititik
1 batang serai - dititik
1 kuntum bunga kantan - dipotong
3 sudu teh pes udang
2 sudu teh serbuk perasa
1 kg laksa basah
Garam secukup rasa

Bahan-bahan Hiasan:

1 potong nenas - dihiris
1 biji timun - potong nipis memanjang
2 biji lada merah - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
6 tangkai daun pudina
4 biji telur - rebus, kupas kulit dan belah 2


Cara Menyediakan:

Didihkan air dan rebus ikan kembung hingga masak. Angkat dan buangkan tulang ikan dan ambil isi ikan.

Tapis air rebusan ikan tadi dan masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.

Kacau sebati, kemudian masukkan pula pes udang, serbuk perasa dan garam secukupnya. Biarkan ia mendidih seketika.

Bolehlah dihidangkan panas-panas dengan laksa dan bahan-bahan hiasan tadi.


Sumber: Minguan Wanita

No comments:

Post a Comment