Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (sederhana)
1 inci halia
6 biji cili merah
Sedikit daun ketumbar
10 biji cili padi
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
Sedikit bawang putih ditumbuk
Gula, garam dan serbuk perasa, secukup rasa
Cara Menyediakan:
Bersihkan ikan, lumur dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyak dan ketepikan.
Kisar halia, tomato, cili padi, daun ketumbar dan cili merah hingga halus.
Panaskan minyak, masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi. Setelah agak kekuningan masukkan pula bahan0bahan yang telah dikisar tadi.
Masak sebentar sehingga naik aroma, masukkan pula sos tiram, gula, garam, serbuk perasa dan sos cili. Masak sebentar. Setelah itu tuangkan diatas ikan yang digoreng tadi.
Sumber: Sajian Salera
Kalau tak tahan pedas, kurangkan cili padi.
ReplyDelete