Monday, March 30, 2009

Daging Goreng Halia


Bahan-bahan:

350 gram daging lembu (direbus dan dihiris nipis)
1/2 buku halia saiz sederhana
1/4 bwng besar
2 biji bawang putih
2 biji cili hijau (piman) dihiris panjang boleh juga gunakan lada benggala hijau
2 sudu sos tiram
sedikit garam


CaraMenyediakan:

Mula-mula kisar halia, bwng besar dan bwg putih hingga hancur, kemudian tumis hingga naik bau, masukkan sos tiram dan dan daging, jika terlampau kering masukkan sedikit air, setelah kuah agak pekat baru masukkan cili hijau (piman), sesuaikan rasa dan angkat, diingatkan jgn biarkan cili hijau terlampau lama, agak-agak dah layu terus tutup api. sedia utk dihidangkan.


Untuk 2-3 orang


Sumber: onigiri@myresipi.com

No comments:

Post a Comment