Koleksi pelbagai jenis resepi dari internet, buku masakan, pelbagai majalah masakan dan resepi keluarga untuk dikongsi bersama
Monday, March 30, 2009
Dodol Pulut
Bahan-bahan:
1 gantang tepung pulut
3 liter air suam
2 liter santan pekat
3 kg gula melaka
3 kg gula pasir
Cara Menyediakan:
Bancuh tepung pulut dengasn air suam. Masukkan ke dlam kuali dan masak atas api sederhana.
Bila mendidih masukkan santan. Kacau lagi hingga mendidih. Masukkan gula melaka dan gula pasir.
Kacau selalu supaya adunan tidak melekit. Masak hingga benar benar likat. Sejukkan dan bolehlah dipotong.
Sumber: pesonabatik.com
Labels:
Dodol
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 gantang tepung tuu berapa banyak in term of kilogram ?
ReplyDeletesekarang nii mana nak cari gantang dahh