Bahan-bahan:
600 gm daging
150 gm kacang panjang
8 cm halia - di tumbuk
5 ulas bawang merah - di tumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
3 biji tomato
4 biji cili merah
2 biji bawang besar - dihiris
100 gm sos tiram
Sedikit garam dan asam
Cara Menyediakan:
Daging dipotong 5 cm persegi dan gaulkan dengan bahan yang ditumbuk. Biarkan selama 1/2 jam. Masak daging dalam kuali, bila airnya kering, pijarkan minyak goreng daging.
Masukkan bawang besar, air asam, tomato, kacang panjang dan garam. Cili merah tadi di hiris dan taburkan pada daging.
Sumber: Majalah Perempuan - Keluaran 2001
Koleksi pelbagai jenis resepi dari internet, buku masakan, pelbagai majalah masakan dan resepi keluarga untuk dikongsi bersama
Wednesday, March 31, 2010
Pegedel Kacang Peas
Bahan-bahan:
400 gm kacang peas dalam tin
200 gm udang - buang kulit dan hiris halus
200 gm kentang - direbus dan dilecek
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 biji bawang besar - potong dadu
2 tangkai daun bawang - hiris halus
2 biji telur ayam - di pukul sedikit
60 gm tepung jagung
Sedikit garam
Cara Menyediakan:
Gaulkan kacang peas bersama udang, ubi kentang, lada hitam dan bawang besar. Kacau rata.
Masukkan tepung gandum, garam dan bawang. Gaulkan sebati.
Apabila adunan sebati, kepalkan adunan menjadi bulat dan leper sedikit.
Kemudian celupkan pegedel di dalam telur dan goreng hingga garing.
Angkat dan hidangkan.
Sumber: Majalah Rasa
400 gm kacang peas dalam tin
200 gm udang - buang kulit dan hiris halus
200 gm kentang - direbus dan dilecek
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 biji bawang besar - potong dadu
2 tangkai daun bawang - hiris halus
2 biji telur ayam - di pukul sedikit
60 gm tepung jagung
Sedikit garam
Cara Menyediakan:
Gaulkan kacang peas bersama udang, ubi kentang, lada hitam dan bawang besar. Kacau rata.
Masukkan tepung gandum, garam dan bawang. Gaulkan sebati.
Apabila adunan sebati, kepalkan adunan menjadi bulat dan leper sedikit.
Kemudian celupkan pegedel di dalam telur dan goreng hingga garing.
Angkat dan hidangkan.
Sumber: Majalah Rasa
Saturday, March 27, 2010
Ayam Masak Santan
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 12 bahagian
1 batang serai - di ketuk
3 helai daun limau purut
600 ml santan - dari 1/2 biji kelapa
Garam secukup rasa
1 sudu makan gula
Bahan Kisar:
8 ulas awang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 biji tomato
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar , serai dan daun limau purut.
Masukkan ayam. Kacau hingga berubah warna.
Tuangkan 1/3 daripada santan sambil dikacau hingga rata. Masukkan garam dan gula dan kacau lagi supaya sebati.
Setelah kering tuang lagi 1/3 santan. Kacau.
Setelah kembali kering, masukkan sisa santan dan masak hingga mendidih. Angkat.
Sumber: Buku Resepi
1 ekor ayam - potong 12 bahagian
1 batang serai - di ketuk
3 helai daun limau purut
600 ml santan - dari 1/2 biji kelapa
Garam secukup rasa
1 sudu makan gula
Bahan Kisar:
8 ulas awang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 biji tomato
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar , serai dan daun limau purut.
Masukkan ayam. Kacau hingga berubah warna.
Tuangkan 1/3 daripada santan sambil dikacau hingga rata. Masukkan garam dan gula dan kacau lagi supaya sebati.
Setelah kering tuang lagi 1/3 santan. Kacau.
Setelah kembali kering, masukkan sisa santan dan masak hingga mendidih. Angkat.
Sumber: Buku Resepi
Terung Balado
Bahan-bahan:
3 biji terung
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar:
4 biji cili merah
2 biji tomato
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh garam
Cara Menyediakan:
Belah terung memanjang lalu potong 2 bahagian.
Goreng terung dalam minyak panas hingga layu.
Panaskan 5 sudu minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau.
Masukkan terung dan kacau hingga terung dan bahan tumis tadi sebati dan angkat.
Sumber: Buku Resepi
3 biji terung
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar:
4 biji cili merah
2 biji tomato
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh garam
Cara Menyediakan:
Belah terung memanjang lalu potong 2 bahagian.
Goreng terung dalam minyak panas hingga layu.
Panaskan 5 sudu minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau.
Masukkan terung dan kacau hingga terung dan bahan tumis tadi sebati dan angkat.
Sumber: Buku Resepi
Friday, March 26, 2010
Pegedel Ikan Tenggiri
Bahan-bahan:
250 gm ikan tenggiri - dikukus dan di buang tulang
2 biji kentang - rebus dan kupas kulitnya
2 labu bawang besar - cincang halus
1 bijji cili merah dan hijau - cincang halus
Sedikit daun ketumbar dipotong halus
5 - 6 keping biskut krim kraker - tumbuk halus
Sedikit halia dan bawang putih - cincang halus
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
2 biji telor - pukul sedikit
Minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan:
Hancurkan ikan, ubi kentang dan letakkan ke dalam mangkuk. Gaulkan bersama bahan yang di cincang halus, serbuk kayu manis dan lada hitam dan krim kraker serta garam secukupnya.
Bulatkan dan dileperkan kemudian celupkan kedalam telur yang telah dipukul tadi,
Goreng dalam minyak yang banyak.
Sumber: Koleksi 100 Resepi
250 gm ikan tenggiri - dikukus dan di buang tulang
2 biji kentang - rebus dan kupas kulitnya
2 labu bawang besar - cincang halus
1 bijji cili merah dan hijau - cincang halus
Sedikit daun ketumbar dipotong halus
5 - 6 keping biskut krim kraker - tumbuk halus
Sedikit halia dan bawang putih - cincang halus
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
2 biji telor - pukul sedikit
Minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan:
Hancurkan ikan, ubi kentang dan letakkan ke dalam mangkuk. Gaulkan bersama bahan yang di cincang halus, serbuk kayu manis dan lada hitam dan krim kraker serta garam secukupnya.
Bulatkan dan dileperkan kemudian celupkan kedalam telur yang telah dipukul tadi,
Goreng dalam minyak yang banyak.
Sumber: Koleksi 100 Resepi
Pegedel Ketam
Bahan-bahan:
500 gm kentang - potong-potong dan goreng
75 gm isi ketam
2 tangkai daun kucai - potong 2 cm
1 sudu makan marjerin
2 biji telur - pukul ringan sebagai pencelup
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar:
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1'/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
1/4 sudu teh gula pasir
Cara Menyediakan:
Lecek kentang hingga lumat. Masukkan isi ketam, kucai, marjerin dan bahan kisar.
Bentukkan bulan leper. Celup ke dalam telur.
Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga masak.
Anggaran 20 ketul
Sumber: Majalah Sedap
500 gm kentang - potong-potong dan goreng
75 gm isi ketam
2 tangkai daun kucai - potong 2 cm
1 sudu makan marjerin
2 biji telur - pukul ringan sebagai pencelup
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar:
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1'/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
1/4 sudu teh gula pasir
Cara Menyediakan:
Lecek kentang hingga lumat. Masukkan isi ketam, kucai, marjerin dan bahan kisar.
Bentukkan bulan leper. Celup ke dalam telur.
Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga masak.
Anggaran 20 ketul
Sumber: Majalah Sedap
Sunday, March 21, 2010
Ayam Merah Kukus
Bahan-bahan:
600 gm ayam - dipotong besar dan sama saiznya digaul dengan sedikit serbuk kunyit, garam dan tepung jagung
1 tin susu sejat F & N
Sedikit air jika perlu
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
(kesemua bahan ini dikisar halus)
1 batang serai - dibelah 2
3 sudu besar pes cili
3 sudu besar pes tomato
2 biji ubi kentang - dipotong panjang
Garam secukup rasa
Foil aluminium
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak dan goreng ayam tenggelam hingga keemasan.
Kurangkan minyak dan tumis bahan kisar, pes cili dan pes tomato. Biar garing. Tuang susu sejat dan masukkan ubi kentang.
Masukkan ayam dan kaup balikkan.
Sediakan foil aluminium dan susun ayam merah diatasnya. Bungkus rapi dan kukus selama 20 minit.
Hidangkan panas-panas.
Sumber: Sajian Selera
600 gm ayam - dipotong besar dan sama saiznya digaul dengan sedikit serbuk kunyit, garam dan tepung jagung
1 tin susu sejat F & N
Sedikit air jika perlu
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
(kesemua bahan ini dikisar halus)
1 batang serai - dibelah 2
3 sudu besar pes cili
3 sudu besar pes tomato
2 biji ubi kentang - dipotong panjang
Garam secukup rasa
Foil aluminium
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak dan goreng ayam tenggelam hingga keemasan.
Kurangkan minyak dan tumis bahan kisar, pes cili dan pes tomato. Biar garing. Tuang susu sejat dan masukkan ubi kentang.
Masukkan ayam dan kaup balikkan.
Sediakan foil aluminium dan susun ayam merah diatasnya. Bungkus rapi dan kukus selama 20 minit.
Hidangkan panas-panas.
Sumber: Sajian Selera
Paha Ayam Salai
Bahan-bahan:
300 gm paha ayam
1/2 biji timun - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
Bahan A:
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam
1 inci lengkuas - diparut
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 batang serai - dihiris dan tumbuk
3 sudu makan cili kisar
Cara Menyediakan:
Ayam dibersihkan dan digaul dengan bahan A. Perapkan semalaman.
Bakar ayam diatas bara arang selama 45 minit.
Hidangkan dengan bawang besar dan timun.
Sumber: Hidangan BBQ - Chef Sarji Ramli
300 gm paha ayam
1/2 biji timun - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
Bahan A:
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam
1 inci lengkuas - diparut
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 batang serai - dihiris dan tumbuk
3 sudu makan cili kisar
Cara Menyediakan:
Ayam dibersihkan dan digaul dengan bahan A. Perapkan semalaman.
Bakar ayam diatas bara arang selama 45 minit.
Hidangkan dengan bawang besar dan timun.
Sumber: Hidangan BBQ - Chef Sarji Ramli
Petola Tumis Air
Bahan-bahan:
300 gm petola
200 gm bayam
6 biji jagung muda
1 batang lobak
Sedikit betik muda
Sedikit belacan
Sedikit udang kering
sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit bahan perasa
Cara Menyediakan:
Rebus air bersama udang kering, belacan dan gula.
Masak sehingga air mendidih, dan masukkan sayur-sayuran.
Biarkan sehingga sayur lembut dan empuk.
Siap untuk dihidangkan.
Sumber: Sajian Selera
300 gm petola
200 gm bayam
6 biji jagung muda
1 batang lobak
Sedikit betik muda
Sedikit belacan
Sedikit udang kering
sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit bahan perasa
Cara Menyediakan:
Rebus air bersama udang kering, belacan dan gula.
Masak sehingga air mendidih, dan masukkan sayur-sayuran.
Biarkan sehingga sayur lembut dan empuk.
Siap untuk dihidangkan.
Sumber: Sajian Selera
Sambal Sotong
Bahan-bahan:
1 kg sotong putih - kecil
200 gm cili kering
50 gm belacan
4 biji bawang besar - sederhana besar
1 ulas bawang putih
Sedikit air asam jawa
100 gm gula merah
50 gm gula putih
1 biji bawang besar - dihiris bulat
Sedikit garam
Sedikit perasa
Cara Menyediakan:
Bersihkan sotong dan rebus sebentar dengan sedikit air. Simpan air rebusan.
Kisar cili kering bersama belacan, bawang besar dan bawang putih.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
Masukkan air asam jawa dan kacau hingga mendidih.
Masukkan pula gula merah, sedikit gula putih dan bahan perasa.
Akhir sekali masukkan sotong bersama air rebusan tadi. Biarkan masak seketika.
Sedia untuk dihidangkan.
Sumber: Sajian Selera
1 kg sotong putih - kecil
200 gm cili kering
50 gm belacan
4 biji bawang besar - sederhana besar
1 ulas bawang putih
Sedikit air asam jawa
100 gm gula merah
50 gm gula putih
1 biji bawang besar - dihiris bulat
Sedikit garam
Sedikit perasa
Cara Menyediakan:
Bersihkan sotong dan rebus sebentar dengan sedikit air. Simpan air rebusan.
Kisar cili kering bersama belacan, bawang besar dan bawang putih.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
Masukkan air asam jawa dan kacau hingga mendidih.
Masukkan pula gula merah, sedikit gula putih dan bahan perasa.
Akhir sekali masukkan sotong bersama air rebusan tadi. Biarkan masak seketika.
Sedia untuk dihidangkan.
Sumber: Sajian Selera
Salmon Panggang Berempah
Bahan-bahan:
200 g ikan salmon
3 sudu besar minyak zaitun
3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Minyak Masak
Cara Menyediakan:
Sapukan ikan salmon dengan minyak zaitun.
Kemudian campurkan kesemua bahan hingga rata. Lumurkan ikan salmon tadi dengan bahan yang dicampur tadi.
Panaskan minyak dan goreng ikan selama dua minit dengan api sederhana. Kemudian masukkan ikan ke dalam ketuhar pada suhu 200C dan bakar selama 8-10 minit.
Sumber: Kompilasi Masakan Ikan Laut
200 g ikan salmon
3 sudu besar minyak zaitun
3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Minyak Masak
Cara Menyediakan:
Sapukan ikan salmon dengan minyak zaitun.
Kemudian campurkan kesemua bahan hingga rata. Lumurkan ikan salmon tadi dengan bahan yang dicampur tadi.
Panaskan minyak dan goreng ikan selama dua minit dengan api sederhana. Kemudian masukkan ikan ke dalam ketuhar pada suhu 200C dan bakar selama 8-10 minit.
Sumber: Kompilasi Masakan Ikan Laut
Salmon Madu
Bahan-bahan:
100 gm ikan salmon
2 sudu besar madu
1/2 sudu besar kicap
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
Cara Menyediakan:
Perap ikan bersama kicap dan madu selama satu jam.
Kemudian kukus ikan hingga masak.
Letakkan ikan tersebut di dalam pinggan dan taburkan serbuk lada hitam diatasnya.
Sumber: Kompilasi Masakan Ikan Laut
100 gm ikan salmon
2 sudu besar madu
1/2 sudu besar kicap
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
Cara Menyediakan:
Perap ikan bersama kicap dan madu selama satu jam.
Kemudian kukus ikan hingga masak.
Letakkan ikan tersebut di dalam pinggan dan taburkan serbuk lada hitam diatasnya.
Sumber: Kompilasi Masakan Ikan Laut
Saturday, March 20, 2010
Kerang Goreng Cili Padi
Bahan-Bahan:
700 gm isi kerang - direbus dan dibuang kulitnya
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 inci halia
1 sudu teh garam
1 biji bawang besar - dihiris kasar
8 - 10 tangkai cili padi - diketuk
Minyak masak
Cara Menyediakan:
Gaulkan isi kerang dengan garam dan kunyit. Goreng dengan sedikit minyak hingga garing.
Masukkan bawang besar, cili padi dan garam.
Kacau rata dan masak sehingga bawangnya layu.
Sumber: Kompilasi Hidangan Mudah
700 gm isi kerang - direbus dan dibuang kulitnya
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 inci halia
1 sudu teh garam
1 biji bawang besar - dihiris kasar
8 - 10 tangkai cili padi - diketuk
Minyak masak
Cara Menyediakan:
Gaulkan isi kerang dengan garam dan kunyit. Goreng dengan sedikit minyak hingga garing.
Masukkan bawang besar, cili padi dan garam.
Kacau rata dan masak sehingga bawangnya layu.
Sumber: Kompilasi Hidangan Mudah
Sotong Rebus Bersuhun
Bahan-bahan:
500 gm sotong - dibersihkan
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 batang serai - diketuk
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk
30 gm suhun - direndam
4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
Masukkan air, bawang merah, serai dan lada hitam ke dalam periok.
Bila mendidih masukkan sotong dan suhun.
Masukkan garam dan gula. Masak lagi selama 5 minit.
Sumber: Kompilasi Hidangan Mudah
500 gm sotong - dibersihkan
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 batang serai - diketuk
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk
30 gm suhun - direndam
4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
Masukkan air, bawang merah, serai dan lada hitam ke dalam periok.
Bila mendidih masukkan sotong dan suhun.
Masukkan garam dan gula. Masak lagi selama 5 minit.
Sumber: Kompilasi Hidangan Mudah
Friday, March 19, 2010
Sotong Goreng Cili Kering
Bahan-bahan:
5 ekor sotong - dibersih dan dipotong
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit halia - ditumbuk
1 biji bawang besar - dihiris kasar
5 tangkai cili kering - digunting
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
Sedikit air bancuhan tepong jagung
Sedikit minyak masak
Cara menyediakan:
Tumis bawang putih dan halia. Masukkan garam, gula dan sotong. Masak sebentar.
Kemudian masukkan bawang besar dan cili kering. Goreng sehingga garing.
Tuangkan air bancuhan tepung jagung. Masak sebentar dan angkat.
Sumber: Kompilasi Hidangan Indah
5 ekor sotong - dibersih dan dipotong
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit halia - ditumbuk
1 biji bawang besar - dihiris kasar
5 tangkai cili kering - digunting
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
Sedikit air bancuhan tepong jagung
Sedikit minyak masak
Cara menyediakan:
Tumis bawang putih dan halia. Masukkan garam, gula dan sotong. Masak sebentar.
Kemudian masukkan bawang besar dan cili kering. Goreng sehingga garing.
Tuangkan air bancuhan tepung jagung. Masak sebentar dan angkat.
Sumber: Kompilasi Hidangan Indah
Subscribe to:
Posts (Atom)