Friday, March 26, 2010

Pegedel Ikan Tenggiri

Bahan-bahan:

250 gm ikan tenggiri - dikukus dan di buang tulang
2 biji kentang - rebus dan kupas kulitnya
2 labu bawang besar - cincang halus
1 bijji cili merah dan hijau - cincang halus
Sedikit daun ketumbar dipotong halus
5 - 6 keping biskut krim kraker - tumbuk halus
Sedikit halia dan bawang putih - cincang halus
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
2 biji telor - pukul sedikit
Minyak untuk menggoreng


Cara Menyediakan:

Hancurkan ikan, ubi kentang dan letakkan ke dalam mangkuk. Gaulkan bersama bahan yang di cincang halus, serbuk kayu manis dan lada hitam dan krim kraker serta garam secukupnya.

Bulatkan dan dileperkan kemudian celupkan kedalam telur yang telah dipukul tadi,

Goreng dalam minyak yang banyak.


Sumber: Koleksi 100 Resepi

No comments:

Post a Comment