Wednesday, March 31, 2010

Pegedel Kacang Peas

Bahan-bahan:

400 gm kacang peas dalam tin
200 gm udang - buang kulit dan hiris halus
200 gm kentang - direbus dan dilecek
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 biji bawang besar - potong dadu
2 tangkai daun bawang - hiris halus
2 biji telur ayam - di pukul sedikit
60 gm tepung jagung
Sedikit garam


Cara Menyediakan:

Gaulkan kacang peas bersama udang, ubi kentang, lada hitam dan bawang besar. Kacau rata.

Masukkan tepung gandum, garam dan bawang. Gaulkan sebati.

Apabila adunan sebati, kepalkan adunan menjadi bulat dan leper sedikit.

Kemudian celupkan pegedel di dalam telur dan goreng hingga garing.

Angkat dan hidangkan.



Sumber: Majalah Rasa

No comments:

Post a Comment