Sunday, March 21, 2010

Sambal Sotong

Bahan-bahan:

1 kg sotong putih - kecil
200 gm cili kering
50 gm belacan
4 biji bawang besar - sederhana besar
1 ulas bawang putih
Sedikit air asam jawa
100 gm gula merah
50 gm gula putih
1 biji bawang besar - dihiris bulat
Sedikit garam
Sedikit perasa


Cara Menyediakan:

Bersihkan sotong dan rebus sebentar dengan sedikit air. Simpan air rebusan.

Kisar cili kering bersama belacan, bawang besar dan bawang putih.

Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.

Masukkan air asam jawa dan kacau hingga mendidih.

Masukkan pula gula merah, sedikit gula putih dan bahan perasa.

Akhir sekali masukkan sotong bersama air rebusan tadi. Biarkan masak seketika.

Sedia untuk dihidangkan.


Sumber: Sajian Selera

No comments:

Post a Comment