Saturday, March 27, 2010

Ayam Masak Santan

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - potong 12 bahagian
1 batang serai - di ketuk
3 helai daun limau purut
600 ml santan - dari 1/2 biji kelapa
Garam secukup rasa
1 sudu makan gula

Bahan Kisar:

8 ulas awang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 biji tomato


Cara Menyediakan:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar , serai dan daun limau purut.

Masukkan ayam. Kacau hingga berubah warna.

Tuangkan 1/3 daripada santan sambil dikacau hingga rata. Masukkan garam dan gula dan kacau lagi supaya sebati.

Setelah kering tuang lagi 1/3 santan. Kacau.

Setelah kembali kering, masukkan sisa santan dan masak hingga mendidih. Angkat.


Sumber: Buku Resepi

No comments:

Post a Comment