tag:blogger.com,1999:blog-6933128634662922542024-02-07T01:57:10.570-08:00Galeri ResepiKoleksi pelbagai jenis resepi dari internet, buku masakan, pelbagai majalah masakan dan resepi keluarga untuk dikongsi bersamaHjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.comBlogger88125tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-11672935199314072462011-01-15T00:07:00.000-08:002011-01-15T00:07:39.406-08:00Ayam Merah Berlengkuas<b><i>Bahan-bahan:</i></b><br />
<br />
1 ekor ayam - potong 12<br />
1.5 liter santan<br />
<br />
<b><i>Bahan Kisar:</i></b><br />
50 gm lada kering<br />
4 biji bawang besar<br />
5 biji bawang putih<br />
30 gm kunyit hidup<br />
30 gm lengkuas<br />
30 gm halia<br />
<br />
5 batang serai - diketuk<br />
2 batang kulit kayu manis<br />
2 kuntum bunga cengkih<br />
2 kuntum bunga lawang<br />
3 biji buah pelaga<br />
1 sudu besar sos tomato<br />
1 sudu besar sos cili<br />
1 kiub pati ayam<br />
Garam secukup rasa<br />
Minyak secukupnya<br />
<i><b><br />
</b></i><br />
<i><b>Cara Menyediakan:</b></i><br />
<br />
Panaskan sedikit minyak. Tumis seketika kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.<br />
<br />
Masukkan bahan kisar. Masak hingga pecah minyak.<br />
<br />
Tuang santan, ayam, serai, sos tomato, sos cili, kiub pati ayam dan garam.<br />
<br />
Masak hingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.<br />
<br />
<div style="color: #ffd966;"><b><i><br />
</i></b></div><b style="color: #ffd966;"><i>Sumber: Kompilasi Masakan Ayam</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-80534460774048305922011-01-14T23:45:00.000-08:002011-01-16T22:24:24.154-08:00Tomyam Kaki Ayam<i><b>Bahan-bahan:</b></i><br />
<br />
300 gm kaki ayam - potong kecil <br />
1 batang lobak merah - hiris kecil<br />
1 biji bawang besar - hiris<br />
1 ulas bawang putih - cincang <br />
2 sm halia - diketuk<br />
3 batang serai - diketuk<br />
6 batang daun limau purut<br />
10 tangkai cili padi - diketuk<br />
2 mangkuk air rebusan ayam stok ayam<br />
2 biji limau nipis - ambil jus<br />
Garam dan perasa secukupnya<br />
<br />
<b><i>Cara Menyediakan:</i></b><br />
<br />
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumiskan bawang dan halia hingga naik bau.<br />
<br />
Masukkan air rebusan ayam, diikuti dengan kaki ayam, serai, cili dan daun limau purut.<br />
<br />
Apabila mendidih masukkan lobak merah. Tambahkan perahan jus limau nipis, garam serta perasa secukupnya. <br />
<br />
Setelah masak, dan hidangkan panas-panas.<br />
<br />
<br />
<b><i>Sumber : Buku Masakan Jom Masak</i></b><br />
<b><i><br />
</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-37801061811531744482011-01-14T23:27:00.000-08:002011-01-14T23:27:38.706-08:00Ayam Panggang<i><b>Bahan-bahan:</b></i><br />
<br />
500 gm ayam - potong besar<br />
6 biji bawang merah- kisar<br />
4 ulas bawang putih - kisar <br />
2 sm halia - kisar<br />
2 batang serai - kisar<br />
2 sm kunyit hidup - kisar<br />
1 sudu besar ketumbar - kisar<br />
1 sudu besar mayonis<br />
Sedikit garam, gula dan perasa secukupnya<br />
<br />
<b><i>Cara Menyediakan:</i></b><br />
<br />
Bersihkan ayam, kemudian gaulkan bersama bahan kisar serta mayonis, garam, gula dan perasa secukupnya. Perapkan seketika.<br />
<br />
Kemudian bakar hingga masak.<br />
<br />
Enak dihdangkan bersama sambal kicap atau air asam.<br />
<br />
Untuk air asam yang mudah, tumbuk kasar 3 tangkai cili merah bersama seulas bawang merah dan 1 sudu kecil belacan. Kemudian tambahkan sedikitair asam jawa dan perahan limau nipis juga sedikit garam. Tambahkan dengan hirisan bawang, tomato dan cili. Gaul kesemuanya sebelum dihidangkan.<br />
<br />
<br />
<b><i>Sumber: Buku Masakan Jom Masak</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-56947083076561429582010-12-30T00:00:00.000-08:002010-12-30T00:00:04.474-08:00Kari Ayam Nangka Muda<i><b>Bahan-bahan:</b></i><br />
<br />
1 ekor ayam - dipotong kecil<br />
1/2 kg nangka muda - potong kecil<br />
400 ml santan<br />
6 ulas bawang merah - kisar<br />
3 ulas bawang putih - kisar<br />
3 sm halia<br />
4 sudu besar serbok kari<br />
4 sudu besar minyak masak<br />
2 batang serai - diketuk <br />
Garam secukup rasa<br />
<br />
<i><b>Cara Membuat:</b></i><br />
<br />
Nangka direbus sehingga empuk. Tos dan ketepikan.<br />
<br />
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air. Tumis lagi hingga garing. Jika suka pedas, boleh ditambah dengan serbok cili.<br />
<br />
Masukkan ayam dan gaul hingga sebati. Tambah sedikit air dan biarkan ayam empuk.<br />
<br />
Masukkan nangka rebus, serai dan santan. Biarkan mendidih, bubuh garam dan serbok perasa secukup rasa. Hidangkan setelah ia terbit minyak.<br />
<br />
Note: Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat.<br />
<br />
<br />
<b><i>Sumber: Kompilasi Masakan Ayam</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-9492480782447040332010-12-29T23:39:00.000-08:002010-12-29T23:39:05.785-08:00Ayam Pedas Santan<b><i>Bahan-bahan:</i></b><br />
<br />
1 kg ayam - potong 8<br />
50 ml minyak <br />
5 cawan santan<br />
2 batang serai - diketuk<br />
2 helai daun salam<br />
Garam secukup rasa<br />
<br />
<b><i>Bahan Kisar:</i></b><br />
<br />
50 gm bawang merah<br />
30 gm bawang putih<br />
10 biji buah keras<br />
10 biji cili padi<br />
7 biji cili merah<br />
10 sm kunyit<br />
5 sm lengkuas<br />
5 sm cekur<br />
1/2 sudu kecil lada hitam<br />
<br />
<b><i>Cara Membuat:</i></b><br />
<br />
Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar dan serai hingga naik minyak.<br />
<br />
Masukkan ayam dan daun salam. Kacau hingga airnya kering. Masukkan santan dan garam. Kacau hingga mendidih.<br />
<br />
Perlahankan api, biarkan ayam empuk dan kuahnya pekat.<br />
<br />
Sedia untuk dihidangkan. (Kurangkan lada hitam jika tidak mahu terlalu pedas). <br />
<br />
<br />
<b><i>Sumber: Kompilasi Masakan Ayam</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-59886188910632849812010-12-22T05:13:00.000-08:002010-12-22T05:13:30.134-08:00Kek Kukus Asli<i><b>Bahan-bahan:</b></i><br />
<br />
<br />
600 gm tepong gandum<br />
300 gm gula aising<br />
600 gm buah-buahan campuran<br />
16 oz mentega<br />
320 gm gula pasir - digoreng<br />
5 biji telor Grade A<br />
2 camca teh esen oren <br />
2 camca teh cream of tartar<br />
2 sudu teh soda bikarbonat<br />
1/4 biji buah pala diparut <br />
<br />
<i><b>Cara Menyediakan:</b></i><br />
<br />
Tepong gandum digoreng tanpa minyak di dalamkualihingga ringan lebih kurang 5-10 minute. Sejukkan semalaman.<br />
<br />
Tepong gandum, cream of tartar dan soda bikarbonat di ayak. Masukkan buah pala dan buah-buahan campuran dan gaul rata. Ketepikan dahulu. <br />
<br />
Mentega dan gula aising dipukul hingga putih dan kembang, kemudian masukkan telor sebiji hingga habis sambil di pukul rata.<br />
<br />
Hentikan mesin lalu masukkan campuran tepungdan gaul sebati dengan menggunakan senduk kayu, masukkan juga esen oren.<br />
<br />
Gula pasir digoreng hingga perang. Semasa masih panas tuangkan kedalam adunan kek tadi. Kacau hingga rata.<br />
<br />
Tuangkan kedalam acuan berukuan 11 x 11 x 3 in atau 11 x 3in bulat yang telah disapu mentega dan dialas dengan kertas minyak.<br />
<br />
Tutup acuan dengan foil, lalu kukus selama 4 jam. Biarkan sejuk satu hari, baru sedap di makan.<br />
<br />
<br />
<div style="color: #e69138;"><b><i>Sumber:</i></b></div><div style="color: #e69138;"><br />
</div><div style="color: #e69138;"><b><i>Biskut dan Kek Singapura - Puan Aini Salim </i></b></div><div style="color: #e69138;"><b><i><br />
</i></b></div>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-69311515512354085482010-06-22T20:45:00.000-07:002010-06-22T20:45:52.196-07:00Kek Kukus Kuning Buah-Buahan<div style="color: orange;"><b><i>Bahan-bahan:</i></b></div><br />
400 gm tepung gandum<br />
400 gm gula halus<br />
400 gm mentega<br />
8 biji kuning telor<br />
5 biji putih telor<br />
1/2 sudu kecil baking powder<br />
1 sudu kecil esen vanilla<br />
1 kotak buah-buahan campuran<br />
<br />
<div style="color: orange;"><b><i>Cara Menyediakan:</i></b></div><br />
Putar mentega dengan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telor satu persatu dan kacau hingga rata.<br />
<br />
Setelah itu masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder.<br />
<br />
Akhir sekali masukkan buah-buahan campuran serta esen vanilla, kacau hingga rata. Kukus selama 2 jam.<br />
<br />
<br />
<b style="color: #e69138;"><i>Sumber: Kek Aneka Pilihan</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-18454613030938713342010-06-12T04:04:00.000-07:002010-06-12T04:04:31.232-07:00Asam Pengat Daging<div style="color: orange;"><b><i>Bahan-bahan:</i></b></div><br />
500 gm daging<br />
2 helai daun limau purut<br />
3 cawan air<br />
2 sudu bawang goreng<br />
2 sudu minyak untuk menggoreng<br />
sedikit garam<br />
<br />
<div style="color: orange;"><b><i>Bahan Kisar:</i></b></div><br />
8 ulas bawang kecil<br />
8 ulas bawang merah<br />
20 biji cili merah<br />
5 bijji tomato<br />
2 cm lengkuas<br />
<br />
<div style="color: orange;"><b><i>Cara Menyediakan:</i></b></div><br />
Daging dibersihkan, kemudian rebus bersama bahan yang dikisar tadi.<br />
<br />
Setelah pekat masukkan garam dan daun limau purut. Kacau hingga sebati dan hingga daging masak.<br />
<br />
Sewaktu menghidang tuangkan minyak dan bawang goreng.<br />
<br />
<br />
<b style="color: #f6b26b;"><i>Sumber: Koleksi Resepi Famili</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-31177019064170124562010-06-12T03:36:00.000-07:002010-06-12T03:36:52.890-07:00Gulai Kepala Ikan<div style="color: orange;"><b><i>Bahan-bahan:</i></b></div><br />
1 ekor kepala ikan merah<br />
4 cawan santan<br />
2 cm lengkuas<br />
1 helai daun kunyit <br />
garam secukup rasa<br />
<br />
<b style="background-color: orange;"><i>Bahan kisar:</i></b><span style="background-color: white;"></span><br />
<br />
6 biji cili merah<br />
4 biji cili padi<br />
8 ulas bawang merah<br />
4 ulas bawang putih<br />
2 cm halia<br />
1 cm kunyit<br />
<div style="color: orange;"><b><i><br />
</i></b></div><div style="color: orange;"><b><i>Cara Menyediakan:</i></b></div><br />
Bersihkan ikan bersama sedikit garam, cuka dan biarkan sebentar.<br />
<br />
Kisar halus bahan-bahan untuk kisar manakala lengkuas di ketuk saja.<br />
<br />
Masukkan semua bahan kedalam periok dan biarkan ia mendidih dan pekat.<br />
<br />
Masukkan kepala ikan dan kacau sebentar. Biarkan hingga betul-betul masak.<br />
<br />
Angkat dan hidangkan.<br />
<br />
<br />
<b style="color: #f6b26b;"><i>Sumber: Sajian Minang</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-34082862920725305112010-06-12T03:10:00.000-07:002010-06-12T03:10:42.758-07:00Masak Asam Pedas Ikan Pari<div style="color: orange;"><b><i>Bahan-bahan:</i></b></div><br />
1 kg ikan pari<br />
300 gm terung<br />
Sedikit asam jawa - ambil airnya<br />
garam<br />
minyak masak<br />
<br />
<div style="color: orange;"><b><i>Bahan tumbuk:</i></b></div><br />
10 tangkai cili kering<br />
3 ulas bawang putih<br />
3 ulas bawang merah<br />
1 cm kunyit segar<br />
1 cm halia<br />
<br />
<div style="color: orange;"><b><i>Cara Menyediakan:</i></b></div><br />
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang telah di tumbuk hingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa dan biarkan hingga mendidih.<br />
<br />
Setelah mendidih masukkan ikan dan terung.<br />
<br />
Biarkan hingga ikan masak dan terung menjadi empuk. Sedia untuk dihidangkan.<br />
<br />
<br />
<b style="background-color: #e69138;"><i>Sumber: Koleksi Resipi Famili</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-19222833610449012242010-06-06T01:09:00.000-07:002010-06-06T01:09:09.341-07:00Pais Ikan<div style="color: yellow;"><b><i>Bahan-bahan:</i></b></div><br />
500 gm ikan kembung<br />
1/2 mangkuk air asam jawa<br />
1 helai daun kunyit - dihiris<br />
Garam secukup rasa<br />
Sedikit daun pisang dan lidi<br />
<br />
<div style="color: yellow;"><b><i>Bahan Kisar:</i></b></div><br />
6 biji cili merah<br />
2 sm kunyit segar<br />
2 sm halia<br />
2 batang serai<br />
6 ulas bawang merah<br />
3 ulas bawang putih<br />
sedikit belacan<br />
<div style="color: yellow;"><b><i><br />
</i></b></div><div style="color: yellow;"><b><i>Cara Menyediakan:</i></b></div><br />
Satukan Bahan Kisar dengan garan, air asam jawa dan daun kunyit.<br />
<br />
Sapukan campuran tadi pada ikan dan perapkan..<br />
<br />
Balutkan ikan ini dengan daun pisang dan panggang hingga masak.<br />
<br />
<div style="color: #e06666;"><b><i><br />
</i></b></div><b style="color: #e06666;"><i>Sumber: Sajian Selera</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-58013626114543780122010-05-31T20:18:00.000-07:002010-05-31T20:18:26.986-07:00Sup Kepala Ikan<div style="color: yellow;"><i><b>Bahan-bahan:</b></i></div><br />
1 ekor ikan merah<br />
2 biji tomato<br />
2 kuntum bunga cengkih<br />
1 kuntum bunga lawang<br />
1 tangkai daun sup dan daun bawang<br />
1 sudu kecil serbuk lada putih<br />
Garam secukup rasa<br />
Sedikit minyak masak<br />
<br />
<div style="color: yellow;"><b><i>Bahan kisar:</i></b></div><br />
4 ulas bawang putih<br />
2 ulas bawang merah<br />
1 sm halia<br />
<br />
<div style="color: yellow;"><b><i>Cara Menyediakan:</i></b></div><br />
Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih sekejap.<br />
<br />
Kemudian masukkan kepala ikan, serbuk lada putih, garam, bunga cenkih dan bunga lawang.<br />
<br />
Apabila mendidih, masukkan tomato, daun sup dan daun bawang.<br />
<br />
Siap untuk dihidangkan.<br />
<br />
<div style="color: #ffd966;"><b><i><br />
</i></b></div><b style="color: #ffd966;"><i>Sumber: Sajian Selera</i></b>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-65771866430439545472010-05-29T22:05:00.000-07:002010-05-29T22:05:19.984-07:00Kek Hati PariBahan-bahan:<br />
<br />
10 biji telor<br />
16 oz mentega<br />
1 tin susu manis<br />
9 gelas tepong gandum<br />
6 gelas gula pasir<br />
8 sudu gula hitam (black treacle)<br />
3 sudu kecil bicarbonate of soda<br />
9 oz kismis - dipotong kecil-kecil<br />
1 bungkus buah prune - potong kecil-kecil<br />
<br />
Cara Menyediakan:<br />
<br />
Pukul telur dan gula hingga kembang.<br />
<br />
Dimangkuk yang lain pukul mentega hingga kemband kemudian masukkan ke dalam adunan telur tadi.<br />
<br />
Ayak tepung bersama bicarbornet of sodaHjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-72353978384236136742010-05-29T22:01:00.000-07:002010-05-29T22:09:11.705-07:00Kek Coklat<div style="color: #6aa84f; margin: 5pt 0pt;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';"><b><span style="font-size: small;">Bahan-Bahan:</span></b></span></i></div><div style="margin: 5pt 0pt;"><br />
<div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">5 biji telur ayam </span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">1 ¼ cawan mentega</span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">11 oz tepung gandum (diayak) </span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">500 gm gula pasir (dikisar halus & diayak) </span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">3oz serbuk coklat (diayak bersama tepung) </span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">350 ml susu (susu segar) </span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">2 camca teh esen vanila </span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">1 camcateh soda bicarbonat (diayak bersama tepung </span></i></span></div><div style="color: #b6d7a8;"><span style="font-size: small;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';">2 camcateh baking powder (diayak bersama tepung </span></i></span></div></div><div style="margin: 5pt 0pt;"><br />
<b style="color: #38761d;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;">Cara :</span></span></i></b></div><div style="margin: 5pt 0pt;"><br />
<div style="color: #b6d7a8;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;">Pukul butter dan gula hingga kembang, </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;">kemudian masukkan telur dan esen vanila, pukul hingga kembang lagi. </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;"> </span></span></i></div><div style="color: #b6d7a8;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;">Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang selikan dengan susu segar. </span></span></i></div></div><div style="margin: 5pt 0pt;"><div style="color: #b6d7a8;"><i><span style="font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;"> </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;"> </span></span></i></div><i><span style="color: black; font-family: 'Times New Roman';"><span style="font-size: small;"><span style="color: #b6d7a8;">Pukul hingga sebati, bakar dalam oven bersuhu 280°c & bakar hingga masak.</span> </span></span></i></div><div style="margin: 5pt 0pt;"><br />
</div><div style="color: yellow; margin: 5pt 0pt;"><span style="font-family: 'Times New Roman';"><i><span style="font-size: small;">Resepi from Joe......</span></i></span></div><div style="color: yellow; margin: 5pt 0pt;"><span style="font-family: 'Times New Roman';"><i><span style="font-size: small;"> Thanks Joe</span></i></span></div><div style="margin: 5pt 0pt;"><span style="color: black; font-family: 'Times New Roman';"><i><span style="font-size: small;"> </span></i></span></div>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-44372907999363219622010-03-31T06:25:00.000-07:002010-03-31T06:32:58.954-07:00Daging Goreng Halia Dengan Kacang Panjang<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />600 gm daging<br />150 gm kacang panjang<br />8 cm halia - di tumbuk<br />5 ulas bawang merah - di tumbuk<br />3 ulas bawang putih - ditumbuk<br />3 biji tomato<br />4 biji cili merah<br />2 biji bawang besar - dihiris<br />100 gm sos tiram<br />Sedikit garam dan asam<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Daging dipotong 5 cm persegi dan gaulkan dengan bahan yang ditumbuk. Biarkan selama 1/2 jam. Masak daging dalam kuali, bila airnya kering, pijarkan minyak goreng daging.<br /><br />Masukkan bawang besar, air asam, tomato, kacang panjang dan garam. Cili merah tadi di hiris dan taburkan pada daging.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 204, 51);">Sumber: Majalah Perempuan - Keluaran 2001</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-21778857195464959782010-03-31T06:02:00.000-07:002010-03-31T06:10:19.857-07:00Pegedel Kacang Peas<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />400 gm kacang peas dalam tin<br />200 gm udang - buang kulit dan hiris halus<br />200 gm kentang - direbus dan dilecek<br />1/2 sudu teh serbuk lada hitam<br />1 biji bawang besar - potong dadu<br />2 tangkai daun bawang - hiris halus<br />2 biji telur ayam - di pukul sedikit<br />60 gm tepung jagung<br />Sedikit garam<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Gaulkan kacang peas bersama udang, ubi kentang, lada hitam dan bawang besar. Kacau rata.<br /><br />Masukkan tepung gandum, garam dan bawang. Gaulkan sebati.<br /><br />Apabila adunan sebati, kepalkan adunan menjadi bulat dan leper sedikit.<br /><br />Kemudian celupkan pegedel di dalam telur dan goreng hingga garing.<br /><br />Angkat dan hidangkan.<br /><br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 204, 0);">S</span><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 204, 51);">umber: Majalah Rasa</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-69605386414020594172010-03-27T08:25:00.001-07:002010-03-27T08:30:00.629-07:00Ayam Masak Santan<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />1 ekor ayam - potong 12 bahagian<br />1 batang serai - di ketuk<br />3 helai daun limau purut<br />600 ml santan - dari 1/2 biji kelapa<br />Garam secukup rasa<br />1 sudu makan gula<br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan Kisar:</span><br /><br />8 ulas awang merah<br />2 ulas bawang putih<br />3 biji cili merah<br />1 biji tomato<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Panaskan minyak dan tumis bahan kisar , serai dan daun limau purut.<br /><br />Masukkan ayam. Kacau hingga berubah warna.<br /><br />Tuangkan 1/3 daripada santan sambil dikacau hingga rata. Masukkan garam dan gula dan kacau lagi supaya sebati.<br /><br />Setelah kering tuang lagi 1/3 santan. Kacau.<br /><br />Setelah kembali kering, masukkan sisa santan dan masak hingga mendidih. Angkat.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(102, 102, 102);">Sumber: Buku Resepi</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-60496726882361753242010-03-27T08:10:00.000-07:002010-03-27T08:16:53.584-07:00Terung Balado<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />3 biji terung<br />Minyak untuk menggoreng<br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan Kisar:</span><br /><br />4 biji cili merah<br />2 biji tomato<br />8 ulas bawang merah<br />2 ulas bawang putih<br />1 sudu teh garam<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Belah terung memanjang lalu potong 2 bahagian.<br /><br />Goreng terung dalam minyak panas hingga layu.<br /><br />Panaskan 5 sudu minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau.<br /><br />Masukkan terung dan kacau hingga terung dan bahan tumis tadi sebati dan angkat.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(102, 102, 102);">Sumber: Buku Resepi </span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-42191287265621395832010-03-26T23:24:00.000-07:002010-03-26T23:33:55.227-07:00Pegedel Ikan Tenggiri<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />250 gm ikan tenggiri - dikukus dan di buang tulang<br />2 biji kentang - rebus dan kupas kulitnya<br />2 labu bawang besar - cincang halus<br />1 bijji cili merah dan hijau - cincang halus<br />Sedikit daun ketumbar dipotong halus<br />5 - 6 keping biskut krim kraker - tumbuk halus<br />Sedikit halia dan bawang putih - cincang halus<br />1/2 sudu teh serbuk kayu manis<br />1/2 sudu teh serbuk lada hitam<br />Garam secukup rasa<br />2 biji telor - pukul sedikit<br />Minyak untuk menggoreng<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Hancurkan ikan, ubi kentang dan letakkan ke dalam mangkuk. Gaulkan bersama bahan yang di cincang halus, serbuk kayu manis dan lada hitam dan krim kraker serta garam secukupnya.<br /><br />Bulatkan dan dileperkan kemudian celupkan kedalam telur yang telah dipukul tadi,<br /><br />Goreng dalam minyak yang banyak.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(102, 102, 102);">Sumber: Koleksi 100 Resepi</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-57144494462486391802010-03-26T22:19:00.000-07:002010-03-26T23:23:11.532-07:00Pegedel Ketam<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />500 gm kentang - potong-potong dan goreng<br />75 gm isi ketam<br />2 tangkai daun kucai - potong 2 cm<br />1 sudu makan marjerin<br />2 biji telur - pukul ringan sebagai pencelup<br />Minyak untuk menggoreng<br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan Kisar:</span><br /><br />2 ulas bawang putih<br />1 cm halia<br />1'/2 sudu teh garam<br />1/2 sudu teh lada sulah<br />1/4 sudu teh gula pasir<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Lecek kentang hingga lumat. Masukkan isi ketam, kucai, marjerin dan bahan kisar.<br /><br />Bentukkan bulan leper. Celup ke dalam telur.<br /><br />Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga masak.<br /><br /><br />Anggaran 20 ketul<br /><br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(102, 102, 102);">Sumber: Majalah Sedap</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-39605075161967329992010-03-21T05:16:00.000-07:002010-03-21T05:25:09.464-07:00Ayam Merah Kukus<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />600 gm ayam - dipotong besar dan sama saiznya digaul dengan sedikit serbuk kunyit, garam dan tepung jagung<br /><br />1 tin susu sejat F & N<br />Sedikit air jika perlu<br /><br />4 ulas bawang merah<br />3 ulas bawang putih<br />3 sm halia <br />(kesemua bahan ini dikisar halus)<br /><br />1 batang serai - dibelah 2<br />3 sudu besar pes cili<br />3 sudu besar pes tomato<br />2 biji ubi kentang - dipotong panjang<br />Garam secukup rasa<br /><br />Foil aluminium<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Panaskan minyak dan goreng ayam tenggelam hingga keemasan.<br /><br />Kurangkan minyak dan tumis bahan kisar, pes cili dan pes tomato. Biar garing. Tuang susu sejat dan masukkan ubi kentang.<br /><br />Masukkan ayam dan kaup balikkan.<br /><br />Sediakan foil aluminium dan susun ayam merah diatasnya. Bungkus rapi dan kukus selama 20 minit.<br /><br />Hidangkan panas-panas.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(204, 0, 0);">Sumber: Sajian Selera</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-63020054796823574172010-03-21T04:18:00.000-07:002010-03-21T04:24:58.386-07:00Paha Ayam Salai<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />300 gm paha ayam<br />1/2 biji timun - dihiris<br />1 biji bawang besar - dihiris<br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan A:</span><br /><br />1 sudu makan serbuk kunyit<br />1 sudu makan garam<br />1 inci lengkuas - diparut<br />1/2 sudu teh jintan manis<br />1/2 sudu teh jintan putih<br />1 batang serai - dihiris dan tumbuk<br />3 sudu makan cili kisar<br /><br /><br /><span style="font-weight: bold; font-style: italic;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Ayam dibersihkan dan digaul dengan bahan A. Perapkan semalaman.<br /><br />Bakar ayam diatas bara arang selama 45 minit.<br /><br />Hidangkan dengan bawang besar dan timun.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(153, 0, 0);">Sumber: Hidangan BBQ - Chef Sarji Ramli</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-72117832779542337682010-03-21T00:33:00.000-07:002010-03-21T00:37:11.980-07:00Petola Tumis Air<span style="font-weight: bold; font-style: italic; color: rgb(255, 255, 102);">Bahan-bahan:</span><br /><br />300 gm petola<br />200 gm bayam<br />6 biji jagung muda<br />1 batang lobak<br />Sedikit betik muda<br />Sedikit belacan<br />Sedikit udang kering<br />sedikit garam<br />Sedikit gula<br />Sedikit bahan perasa<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 255, 102);">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Rebus air bersama udang kering, belacan dan gula.<br /><br />Masak sehingga air mendidih, dan masukkan sayur-sayuran.<br /><br />Biarkan sehingga sayur lembut dan empuk.<br /><br />Siap untuk dihidangkan.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 204, 0);">Sumber: Sajian Selera</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-4879342532216183302010-03-21T00:19:00.000-07:002010-03-21T00:28:10.388-07:00Sambal Sotong<span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 255, 0);">Bahan-bahan:</span><br /><br />1 kg sotong putih - kecil<br />200 gm cili kering <br />50 gm belacan<br />4 biji bawang besar - sederhana besar<br />1 ulas bawang putih<br />Sedikit air asam jawa<br />100 gm gula merah<br />50 gm gula putih<br />1 biji bawang besar - dihiris bulat<br />Sedikit garam<br />Sedikit perasa<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 255, 102);">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Bersihkan sotong dan rebus sebentar dengan sedikit air. Simpan air rebusan.<br /><br />Kisar cili kering bersama belacan, bawang besar dan bawang putih.<br /><br />Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.<br /><br />Masukkan air asam jawa dan kacau hingga mendidih.<br /><br />Masukkan pula gula merah, sedikit gula putih dan bahan perasa.<br /><br />Akhir sekali masukkan sotong bersama air rebusan tadi. Biarkan masak seketika.<br /><br />Sedia untuk dihidangkan.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 204, 0);">Sumber: Sajian Selera</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-693312863466292254.post-68938075706588554972010-03-21T00:08:00.000-07:002010-03-21T00:14:09.083-07:00Salmon Panggang Berempah<span style="font-style: italic; font-weight: bold;">Bahan-bahan:</span><br /><br />200 g ikan salmon<br />3 sudu besar minyak zaitun<br />3 sudu besar serbuk kari ikan<br />3 sudu kecil serbuk jintan putih<br />2 sudu kecil serbuk jintan manis<br />Garam secukup rasa<br />Minyak Masak<br /><br /><br /><span style="font-weight: bold; font-style: italic;">Cara Menyediakan:</span><br /><br />Sapukan ikan salmon dengan minyak zaitun.<br /><br />Kemudian campurkan kesemua bahan hingga rata. Lumurkan ikan salmon tadi dengan bahan yang dicampur tadi.<br /><br />Panaskan minyak dan goreng ikan selama dua minit dengan api sederhana. Kemudian masukkan ikan ke dalam ketuhar pada suhu 200C dan bakar selama 8-10 minit.<br /><br /><br /><span style="font-style: italic; font-weight: bold; color: rgb(255, 153, 0);">Sumber: Kompilasi Masakan Ikan Laut</span>Hjh Amyhttp://www.blogger.com/profile/00208961405069276172noreply@blogger.com0