Tuesday, June 22, 2010

Kek Kukus Kuning Buah-Buahan

Bahan-bahan:

400 gm tepung gandum
400 gm gula halus
400 gm mentega
8 biji kuning telor
5 biji putih telor
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
1 kotak buah-buahan campuran

Cara Menyediakan:

Putar mentega dengan gula hingga kembang.  Kemudian masukkan telor satu persatu dan kacau hingga rata.

Setelah itu masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder.

Akhir sekali masukkan buah-buahan campuran serta esen vanilla, kacau hingga rata.  Kukus selama 2 jam.


Sumber:  Kek Aneka Pilihan

Saturday, June 12, 2010

Asam Pengat Daging

Bahan-bahan:

500 gm daging
2 helai daun limau purut
3 cawan air
2 sudu bawang goreng
2 sudu minyak untuk menggoreng
sedikit garam

Bahan Kisar:

8 ulas bawang kecil
8 ulas bawang merah
20 biji cili merah
5 bijji tomato
2 cm lengkuas

Cara Menyediakan:

Daging dibersihkan, kemudian rebus bersama bahan yang dikisar tadi.

Setelah pekat masukkan garam dan daun limau purut.  Kacau hingga sebati dan hingga daging masak.

Sewaktu menghidang tuangkan minyak dan bawang goreng.


Sumber:  Koleksi Resepi Famili

Gulai Kepala Ikan

Bahan-bahan:

1 ekor kepala ikan merah
4 cawan santan
2 cm lengkuas
1 helai daun kunyit
garam secukup rasa

Bahan kisar:

6 biji cili merah
4 biji cili padi
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit

Cara Menyediakan:

Bersihkan ikan bersama sedikit garam, cuka dan biarkan sebentar.

Kisar halus bahan-bahan untuk kisar manakala lengkuas di ketuk saja.

Masukkan semua bahan kedalam periok dan biarkan ia mendidih dan pekat.

Masukkan kepala ikan dan kacau sebentar.  Biarkan hingga betul-betul masak.

Angkat dan hidangkan.


Sumber:  Sajian Minang

Masak Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-bahan:

1 kg ikan pari
300 gm terung
Sedikit asam jawa - ambil airnya
garam
minyak masak

Bahan tumbuk:

10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit segar
1 cm halia

Cara Menyediakan:

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang telah di tumbuk hingga naik bau.  Kemudian masukkan air asam jawa dan biarkan hingga mendidih.

Setelah mendidih masukkan ikan dan terung.

Biarkan hingga ikan masak dan terung menjadi empuk.  Sedia untuk dihidangkan.


Sumber:  Koleksi Resipi Famili

Sunday, June 6, 2010

Pais Ikan

Bahan-bahan:

500 gm ikan kembung
1/2 mangkuk air asam jawa
1 helai daun kunyit - dihiris
Garam secukup rasa
Sedikit daun pisang dan lidi

Bahan Kisar:

6 biji cili merah
2 sm kunyit segar
2 sm halia
2 batang serai
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara Menyediakan:

Satukan Bahan Kisar dengan garan, air asam jawa dan daun kunyit.

Sapukan campuran tadi pada ikan dan perapkan..

Balutkan ikan ini dengan daun pisang dan panggang hingga masak.


Sumber:  Sajian Selera