Thursday, December 30, 2010

Kari Ayam Nangka Muda

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong kecil
1/2 kg nangka muda - potong kecil
400 ml santan
6 ulas bawang merah  -  kisar
3 ulas bawang putih  -  kisar
3 sm halia
4 sudu besar serbok kari
4 sudu besar minyak masak
2 batang serai  - diketuk
Garam secukup rasa

Cara Membuat:

Nangka direbus sehingga empuk.  Tos dan ketepikan.

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.  Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air.  Tumis lagi hingga garing. Jika suka pedas, boleh ditambah dengan serbok cili.

Masukkan ayam dan gaul hingga sebati.  Tambah sedikit air dan biarkan ayam empuk.

Masukkan nangka rebus, serai dan santan.  Biarkan mendidih, bubuh garam dan serbok perasa secukup rasa.  Hidangkan setelah ia terbit minyak.

Note:  Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat.


Sumber:  Kompilasi Masakan Ayam

No comments:

Post a Comment