Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong 8
50 ml minyak
5 cawan santan
2 batang serai - diketuk
2 helai daun salam
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
50 gm bawang merah
30 gm bawang putih
10 biji buah keras
10 biji cili padi
7 biji cili merah
10 sm kunyit
5 sm lengkuas
5 sm cekur
1/2 sudu kecil lada hitam
Cara Membuat:
Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar dan serai hingga naik minyak.
Masukkan ayam dan daun salam. Kacau hingga airnya kering. Masukkan santan dan garam. Kacau hingga mendidih.
Perlahankan api, biarkan ayam empuk dan kuahnya pekat.
Sedia untuk dihidangkan. (Kurangkan lada hitam jika tidak mahu terlalu pedas).
Sumber: Kompilasi Masakan Ayam
No comments:
Post a Comment