Wednesday, December 22, 2010

Kek Kukus Asli

Bahan-bahan:


600 gm tepong gandum
300 gm gula aising
600 gm buah-buahan campuran
16 oz mentega
320 gm gula pasir - digoreng
5 biji telor Grade A
2 camca teh esen oren
2 camca teh cream of tartar
2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 biji buah pala diparut

Cara Menyediakan:

Tepong gandum digoreng tanpa minyak di dalamkualihingga ringan lebih kurang 5-10 minute.  Sejukkan semalaman.

Tepong gandum, cream of tartar dan soda bikarbonat di ayak.  Masukkan buah pala dan buah-buahan campuran dan gaul rata.  Ketepikan dahulu.

Mentega dan gula aising dipukul hingga putih dan kembang, kemudian masukkan telor sebiji hingga habis sambil di pukul rata.

Hentikan mesin lalu masukkan campuran tepungdan gaul sebati dengan menggunakan senduk kayu, masukkan juga esen oren.

Gula pasir digoreng hingga perang.  Semasa masih panas tuangkan kedalam adunan kek tadi.  Kacau hingga rata.

Tuangkan kedalam acuan berukuan 11 x 11 x 3 in atau 11 x 3in bulat yang telah disapu mentega dan dialas dengan kertas minyak.

Tutup acuan dengan foil, lalu kukus selama 4 jam.  Biarkan sejuk satu hari, baru sedap di makan.


Sumber:

Biskut dan Kek Singapura - Puan Aini Salim

No comments:

Post a Comment