Friday, January 14, 2011

Ayam Panggang

Bahan-bahan:

500 gm ayam - potong besar
6 biji bawang merah- kisar
4 ulas bawang putih - kisar
2 sm halia - kisar
2 batang serai - kisar
2 sm kunyit hidup - kisar
1 sudu besar ketumbar - kisar
1 sudu besar mayonis
Sedikit garam, gula dan perasa secukupnya

Cara Menyediakan:

Bersihkan ayam, kemudian gaulkan bersama bahan kisar serta mayonis, garam, gula dan perasa secukupnya.  Perapkan seketika.

Kemudian bakar hingga masak.

Enak dihdangkan bersama sambal kicap atau air asam.

Untuk air asam yang mudah, tumbuk kasar 3 tangkai cili merah bersama seulas bawang merah dan 1 sudu kecil belacan.  Kemudian tambahkan sedikitair asam jawa dan perahan limau nipis juga sedikit garam.  Tambahkan dengan hirisan bawang, tomato dan cili.  Gaul kesemuanya sebelum dihidangkan.


Sumber:  Buku Masakan Jom Masak

No comments:

Post a Comment