Friday, January 14, 2011

Tomyam Kaki Ayam

Bahan-bahan:

300 gm kaki ayam - potong kecil
1 batang lobak merah - hiris kecil
1 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - cincang
2 sm halia - diketuk
3 batang serai - diketuk
6 batang daun limau purut
10 tangkai cili padi - diketuk
2 mangkuk air rebusan ayam stok ayam
2 biji limau nipis - ambil jus
Garam dan perasa secukupnya

Cara Menyediakan:

Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumiskan bawang dan halia hingga naik bau.

Masukkan air rebusan ayam, diikuti dengan kaki ayam, serai, cili dan daun limau purut.

Apabila mendidih masukkan lobak merah.  Tambahkan perahan jus limau nipis, garam serta perasa secukupnya.

Setelah masak, dan hidangkan panas-panas.


Sumber :  Buku Masakan Jom Masak

No comments:

Post a Comment