Sunday, December 6, 2009

Ikan Tenggiri Masak Taucu

Bahan-bahan:

3 keping ikan tenggiri
3 sudu makan taucu
3 biji cili merah - dihiris
3 biji lada hijau - dihiris
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1/2 inci halia - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 mangkuk air asam jawa
sedikit serbuk kunyit
minyak
garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing.

Panaskan minyak, tumis cili merah, cili hijau, bawang besar, halia dan bawang putih.

Masukkan taucu, setelah itu masukkan air asam jawa dan perasa biar sampai mendidih.

Masukkan ikan tenggiri, angkat dan hidangkan.


Sumber: Lepak Bersama Mawar (2003)

1 comment: