Wednesday, December 2, 2009

AYAM BERCILI MASAK KETUMBAR

Bahan-bahan:

1/2 kg ayam dipotong kecil digaul dengan serbuk kunyit dan garam
2 asam keping
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
4 sudu besar cili kisar
garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:

6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
sedikit halia


Cara Menyediakan:

Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.

Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau. Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.

Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).

Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan.

Hidangkan dengan nasi panas.


Note: Joe thanks for the recipe

No comments:

Post a Comment