Tuesday, May 26, 2009

Kek Cawan





Bahan-bahan:

250 gm mentega
1 cawan gula
250 gm tepong gandum
4 biji telor
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate of soda
2 sudu kecil esen vanilla
4 sudu meja (tbsp) susu segar


Cara Menyediakan:

Putar mentega dengan gula hingga berkrim dan kembang.(creamy and fluffy).

Masukkan telor sebiji demi sebiji sambil diputar. Masukkan 2 sudu kecil esen vanilla, putar sebentar dan masukkan susu segar.

Ayak tepong tadi bersama baking powder dan baking soda supaya sebati. Masukkan tepung kedalam adunan mentega dan telur tadi. Putar hingga sebati.

Sediakan cawan kertas dan masukkan kedalam acuan muffin atau cupcake. Tuang adunan setengah mangkuk kertas sahaja dan sedia untuk dibakar.

Setelah masak, sejukkan dulu baru dihias dengan krim mentega kesukaan sendiri.


Sumber: Nigella Bites (AFC Channel)

No comments:

Post a Comment