Sunday, December 6, 2009

Ikan Tenggiri Masak Taucu

Bahan-bahan:

3 keping ikan tenggiri
3 sudu makan taucu
3 biji cili merah - dihiris
3 biji lada hijau - dihiris
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1/2 inci halia - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 mangkuk air asam jawa
sedikit serbuk kunyit
minyak
garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing.

Panaskan minyak, tumis cili merah, cili hijau, bawang besar, halia dan bawang putih.

Masukkan taucu, setelah itu masukkan air asam jawa dan perasa biar sampai mendidih.

Masukkan ikan tenggiri, angkat dan hidangkan.


Sumber: Lepak Bersama Mawar (2003)

Kofta Sayur

Bahan-bahan:

300 gm kentang - di-lecek
30 gm kubis - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili - dihiris
2 batang kacang buncis - dipotong kecil
1 batang lobak merah - dipotong kecil
1 sudu besar jintan putih - kasar
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
50 gm tepung gandum
1 sudu kecil halia kisar
minyak secukupnya

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan cili hiris.

Masukkan lobak merah, kacang buncis dan halia kisar. Gaulkan.

Kemudian masukkan serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan jintan kasar.

Masukkan kentang yang telah dilecek. Masukkan garam. Gaul hingga sebati sebelum dialihkan.

Kemudian panaskan minyak. Kepalkan bahan dan celupkan dalam tepung gandum.

Goreng hingga masak.


Sumber: Lepak Bersama Mawar (2003)

Kacang Panjang Goreng Bertelor

Bahan-bahan:

1 ikat kecil kacang panjang - potong 1 cm
1 biji telor
5 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.

Kemudian masukkan kacang panjang dan gaul sebentar.

Masukkan telur dan gaul rata.

Akhir sekali barulah dimasukkan garam secukup rasa.


Sumber: Lepak Bersama Mawar (2003)

Saturday, December 5, 2009

Stew Daging

Bahan-bahan:

300 gm daging - hiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
8 biji bawang merah - dihiris nipis
4 biji buah keras - di sangrai dan dikisar
1 cm halia - dititik
1 1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu makan kicap manis
600 ml air
1 sudu makan minyak untuk menumis


Cara Menyediakan:

Tumis bawang putih, bawang merh, buah keras dan halia sehingga naik bau.

Masukkan hirisan daging. Kacau hingga berubah warna.

Masukkan garam, serbuk lada sulah dan kicap manis. Kacau rata.

Tuangkan air dan masak sehingga kuah mendidih.


Hidangan untuk 4 orang.

Sumber: Majalah Sedap

Wednesday, December 2, 2009

AYAM BERCILI MASAK KETUMBAR

Bahan-bahan:

1/2 kg ayam dipotong kecil digaul dengan serbuk kunyit dan garam
2 asam keping
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
4 sudu besar cili kisar
garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:

6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
sedikit halia


Cara Menyediakan:

Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.

Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau. Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.

Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).

Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan.

Hidangkan dengan nasi panas.


Note: Joe thanks for the recipe

Ayam Bali

Bahan-Bahan:

14 potong ayam
1 cawan santan pekat
1 sudu teh kicap manis
1 sudu makan gula jawa

Bahan Tumbuk:

6 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
2 sm halia
1 biji bawang besar
2 biji buah keras
2 batang serai
10 batang cili padi
3 batang lada merah
belacan

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan ayam dan santan. Masak selama 15 minit.

Alihkan ayam ke dalam ketuhar dan masak selama 20 minit.

Masukkan kicap manis, gula jawa dan jus limau. Akhir sekali siramkan kuah ke atas ayam yang sudah masak untuk menghidangnya.


Resepi Sumbangan Joe

Joe thanks for the recipe