Saturday, December 5, 2009

Stew Daging

Bahan-bahan:

300 gm daging - hiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
8 biji bawang merah - dihiris nipis
4 biji buah keras - di sangrai dan dikisar
1 cm halia - dititik
1 1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu makan kicap manis
600 ml air
1 sudu makan minyak untuk menumis


Cara Menyediakan:

Tumis bawang putih, bawang merh, buah keras dan halia sehingga naik bau.

Masukkan hirisan daging. Kacau hingga berubah warna.

Masukkan garam, serbuk lada sulah dan kicap manis. Kacau rata.

Tuangkan air dan masak sehingga kuah mendidih.


Hidangan untuk 4 orang.

Sumber: Majalah Sedap

1 comment:

  1. salam psahabatan
    lawatan dr taiping....bestnyer....menu kat sini

    ReplyDelete