Wednesday, June 3, 2009

Ikan Bakar




Bahan-bahan:

1 kg ikan cencaru
150 ml minyak masak
70 ml susu sejat Ideal
3 sudu besar air asam jawa pekat
1 sudu besar serbuk pati ikan bilis Maggi
Garam dan gula secukup rasa

Bahan A:
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
6 biji cili merah
5 biji cili padi
6 sudu besar pes cili kering


Cara Menyediakan:

Ikan disiang dan dibelah belakangnya. Basuh bersama garam dan asam jawa; basuh dan tuskan.

Kisar Bahan A hingga lumat. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.

Masukkan susu sejat Ideal, air asam jawa, pati ikan bilis Maggi, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga sambal pekat kemudian ketepikan dan sejukkan.

Sumbatkan sambal kedalam belakang ikan. Jangan sumbat terlalu penuh dan letakkan diatas pemanggang beralas daun pisang yang telah disapu dengan minyak masak.

Bakar dalam ketuhar bersuhu 170 darjah celcius hingga ikan masak.

Jangan lupa buka pintu ketuhar semasa memanggang.


Hidangan untuk 8 orang.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment