Saturday, January 15, 2011

Ayam Merah Berlengkuas

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - potong 12
1.5 liter santan

Bahan Kisar:
50 gm lada kering
4 biji bawang besar
5 biji bawang putih
30 gm kunyit hidup
30 gm lengkuas
30 gm halia

5 batang serai - diketuk
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya


Cara Menyediakan:

Panaskan sedikit minyak.  Tumis seketika kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.

Masukkan bahan kisar. Masak hingga pecah minyak.

Tuang santan, ayam, serai, sos tomato, sos cili, kiub pati ayam dan garam.

Masak hingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.


Sumber:  Kompilasi Masakan Ayam

Friday, January 14, 2011

Tomyam Kaki Ayam

Bahan-bahan:

300 gm kaki ayam - potong kecil
1 batang lobak merah - hiris kecil
1 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - cincang
2 sm halia - diketuk
3 batang serai - diketuk
6 batang daun limau purut
10 tangkai cili padi - diketuk
2 mangkuk air rebusan ayam stok ayam
2 biji limau nipis - ambil jus
Garam dan perasa secukupnya

Cara Menyediakan:

Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumiskan bawang dan halia hingga naik bau.

Masukkan air rebusan ayam, diikuti dengan kaki ayam, serai, cili dan daun limau purut.

Apabila mendidih masukkan lobak merah.  Tambahkan perahan jus limau nipis, garam serta perasa secukupnya.

Setelah masak, dan hidangkan panas-panas.


Sumber :  Buku Masakan Jom Masak

Ayam Panggang

Bahan-bahan:

500 gm ayam - potong besar
6 biji bawang merah- kisar
4 ulas bawang putih - kisar
2 sm halia - kisar
2 batang serai - kisar
2 sm kunyit hidup - kisar
1 sudu besar ketumbar - kisar
1 sudu besar mayonis
Sedikit garam, gula dan perasa secukupnya

Cara Menyediakan:

Bersihkan ayam, kemudian gaulkan bersama bahan kisar serta mayonis, garam, gula dan perasa secukupnya.  Perapkan seketika.

Kemudian bakar hingga masak.

Enak dihdangkan bersama sambal kicap atau air asam.

Untuk air asam yang mudah, tumbuk kasar 3 tangkai cili merah bersama seulas bawang merah dan 1 sudu kecil belacan.  Kemudian tambahkan sedikitair asam jawa dan perahan limau nipis juga sedikit garam.  Tambahkan dengan hirisan bawang, tomato dan cili.  Gaul kesemuanya sebelum dihidangkan.


Sumber:  Buku Masakan Jom Masak