Thursday, December 30, 2010

Kari Ayam Nangka Muda

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong kecil
1/2 kg nangka muda - potong kecil
400 ml santan
6 ulas bawang merah  -  kisar
3 ulas bawang putih  -  kisar
3 sm halia
4 sudu besar serbok kari
4 sudu besar minyak masak
2 batang serai  - diketuk
Garam secukup rasa

Cara Membuat:

Nangka direbus sehingga empuk.  Tos dan ketepikan.

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.  Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air.  Tumis lagi hingga garing. Jika suka pedas, boleh ditambah dengan serbok cili.

Masukkan ayam dan gaul hingga sebati.  Tambah sedikit air dan biarkan ayam empuk.

Masukkan nangka rebus, serai dan santan.  Biarkan mendidih, bubuh garam dan serbok perasa secukup rasa.  Hidangkan setelah ia terbit minyak.

Note:  Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat.


Sumber:  Kompilasi Masakan Ayam

Wednesday, December 29, 2010

Ayam Pedas Santan

Bahan-bahan:

1 kg ayam - potong 8
50 ml minyak
5 cawan santan
2 batang serai - diketuk
2 helai daun salam
Garam secukup rasa

Bahan Kisar:

50 gm bawang merah
30 gm bawang putih
10 biji buah keras
10 biji cili padi
7 biji cili merah
10 sm kunyit
5 sm lengkuas
5 sm cekur
1/2 sudu kecil lada hitam

Cara Membuat:

Panaskan minyak.  Tumiskan bahan kisar dan serai hingga naik minyak.

Masukkan ayam dan daun salam.  Kacau hingga airnya kering.  Masukkan santan dan garam.  Kacau hingga mendidih.

Perlahankan api, biarkan ayam empuk dan kuahnya pekat.

Sedia untuk dihidangkan.  (Kurangkan lada hitam jika tidak mahu terlalu pedas).


Sumber: Kompilasi Masakan Ayam

Wednesday, December 22, 2010

Kek Kukus Asli

Bahan-bahan:


600 gm tepong gandum
300 gm gula aising
600 gm buah-buahan campuran
16 oz mentega
320 gm gula pasir - digoreng
5 biji telor Grade A
2 camca teh esen oren
2 camca teh cream of tartar
2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 biji buah pala diparut

Cara Menyediakan:

Tepong gandum digoreng tanpa minyak di dalamkualihingga ringan lebih kurang 5-10 minute.  Sejukkan semalaman.

Tepong gandum, cream of tartar dan soda bikarbonat di ayak.  Masukkan buah pala dan buah-buahan campuran dan gaul rata.  Ketepikan dahulu.

Mentega dan gula aising dipukul hingga putih dan kembang, kemudian masukkan telor sebiji hingga habis sambil di pukul rata.

Hentikan mesin lalu masukkan campuran tepungdan gaul sebati dengan menggunakan senduk kayu, masukkan juga esen oren.

Gula pasir digoreng hingga perang.  Semasa masih panas tuangkan kedalam adunan kek tadi.  Kacau hingga rata.

Tuangkan kedalam acuan berukuan 11 x 11 x 3 in atau 11 x 3in bulat yang telah disapu mentega dan dialas dengan kertas minyak.

Tutup acuan dengan foil, lalu kukus selama 4 jam.  Biarkan sejuk satu hari, baru sedap di makan.


Sumber:

Biskut dan Kek Singapura - Puan Aini Salim