Tuesday, March 31, 2009

Ayam Masak Kapitan


Bahan-bahan:

Bahan Kisar:

1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6- 7 biji Cili Merah
Sedikit lengkuas
Sedikit Serbuk Kunyit

Semua bahan di atas dikisar kecuali serbuk kunyit.

Bahan A:
Ayam - dipotong ikut suka
200 ml santan
50 ml susu cair
4 sudu besar air asam limau nipis
Garam, Gula


Cara Menyediakan:

Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa. Angkat dan hidangkan.


Sumber: Babybatriesyia

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete